
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
AMD wynajmuje bank inwestycyjny
14 listopada 2012, 12:37Agencja Reutera, powołując się na trzy niezależne źródła twierdzi, że firma AMD wynajęła JPMorgan & Chase Co w roli doradcy, który ma pomóc w określeniu jej strategii na przyszłość. Podobno nie wykluczono nawet sprzedaży AMD.

Kocia przyczyna śmierci
5 lutego 2013, 09:18Ze studium opublikowanego w Nature Communications dowiadujemy się, że koty są prawdopodobnie największym zagrożeniem sprowadzonym przez człowieka na amerykańskie ptaki i małe ssaki. Ich obecność jest groźniejsza dla tych zwierząt niż utrata habitatów, chemia wykorzystywana w rolnictwie czy myśliwstwo.

Ekologiczny efekt halo
3 kwietnia 2013, 13:53Zespół z Laboratorium Żywności i Marki Uniwersytetu Cornella ukuł termin "ekologiczny efekt halo", gdyż etykieta ze słowem "organiczny" oddziałuje nie tylko na ocenę właściwości prozdrowotnych produktu, ale i na postrzeganie smaku, kaloryczności oraz wartości.

Spacer po każdym posiłku odgoni widmo cukrzycy
12 czerwca 2013, 11:44U starszych ludzi krótkie 15-minutowe spacery po posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Zjawisko to można wytłumaczyć ograniczeniem wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Dzięki sprzedaży karaczanów uiszcza czesne
2 sierpnia 2013, 06:24Kyle Kandilian, student Michigan-Dearborn University, do tego stopnia lubi karaczany, że dzieli dom z ok. 200 tys. tych owadów. Odstąpił im nawet sypialnię...

Google ma kłopoty przez Gmaila
27 września 2013, 09:30Sędzia Lucy Koh dopuściła do dalszego rozpatrzenia pozwy zbiorowe, jakie przeciwko Google'owi złożyły organizacje broniące prywatności. O pozwach pisaliśmy w informacji "Gmail to sekretarka czy listonosz?".

Ludzie są inni, a nie inteligentniejsi
5 grudnia 2013, 13:04Zdaniem biologów ewolucyjnych z University of Adelaide ludzie od tysięcy lat oszukują się, że są bardziej inteligentni od zwierząt. Coraz więcej badań przeczy jednak tej tezie. Od tysięcy lat różne autorytety, od religijnych po naukowe, do znudzenia powtarzają, że ludzie są wyjątkowi, gdyż są najbardziej inteligentnymi ze zwierząt - mówi doktor Arthur Saniotis z Wydziału Nauk Medycznych
Głaz zdemolował historyczną farmę w Tyrolu Południowym
31 stycznia 2014, 10:00Ludzie zamieszkujący ponad 300-letnią farmę w Tramin an der Weinstraße w Tyrolu Południowym o włos uniknęli 21 stycznia śmierci, gdy wskutek obsunięcia ziemi z pobliskiego stoku stoczyły się 2 olbrzymie głazy. Jeden przebił się przez kamienną stodołę, niszcząc przy okazji sprzęt rolniczy i wyhamował dopiero na terenie winnicy (koło kamienia, który stoczył się wiele lat temu). Drugi zatrzymał się metr przed domem.

Żywności będzie coraz mniej?
2 kwietnia 2014, 09:08Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.